در بخشهای نخست، دوم و سوم راهنمای سفر تهران، تلاش کردیم مکانهای دیدنی و جذاب در شمال، شرق و غرب تهران را معرفی کنیم. اکنون در بخش پایانی از راهنمای سفر تهران سری میزنیم به مرکز شهر و جنوب تهران.
این بخش از شهر که بافت قدیمیتری دارد، پر است از کاخموزه و مکانهای خاطرهانگیز قدیمی.

رفتوآمد
استفاده از مترو در مرکز شهر باتوجه به ترافیک سنگینتر، تصمیم خردمندانهای است. اگر مایلید به بازار تهران یا کاخهای قدیمی جنوب شهر سر بزنید، پیشنهاد میکنیم از خط مترو بهره ببرید. مانند دیگر مسیرهای تهران، در این بخش از شهر هم اتوبوس برقرار است. همچنین میتوانید تاکسی خطی یا گردشی را سوار شوید.
هتلهای مرکز و جنوب تهران
در مرکز شهر دو هتل ۵ستاره وجود دارد. هتل لاله در خیابان فاطمی با هزینهی ۳۲۷ هزار تومانی و هتل اسپیناس در بولوار کشاورز با هزینهی حدود ۵۰۰ هزار تومانی. هتل پارسیان انقلاب در خیابان طالقانی حدود ۳۰۰ هزار تومان برای اتاق یک تخته ویآیپی و هتل بزرگ تهران در خیابان مطهری ۲۴۰ هزار تومان دریافت میکند.
هتل هویزه واقع در خیابان ویلا ۳۶۰ هزار تومان هزینه دارد. هتل مینا دو ستاره است، در محدودهی میدان هفت تیر قرار دارد و هزینهی هر شب اقامت در آن ۱۱۵ هزار تومان است. هتل آپارتمان ۲ستارهی رازی در دل مرکز شهر و نزدیک به چهارراه ولیعصر، برای دو تخته ۲۱۱ هزار تومان دریافت میکند. هزینه اتاق دوتخته در هتل آپارتمان ۱ستاره پارسی در نزدیکی دانشگاه تهران ۲۸۰ هزار تومان است.
در جنوب تهران هتل ثامن در لالهزار و هتل حافظ در خیابان فردوسی حدود ۱۲۰ هزار تومانی هستند. در خیابان فردوسی، هتل بزرگ فردوسی ۴ستاره است و برای هر نفر حدود ۳۰۰ هزار تومان هزینه دارد.
مکانهای دیدنی مرکز و جنوب تهران

عکس: پانورامیو
کافه نادری
کافه نادری آنقدر معروف است که نیازی به معرفی نداشته باشد. یکی از نخستین کافههای ایران که در سال ۱۳۰۶ تاسیس شد و پاتوق بسیاری از هنرمندان مشهور دههی ۱۳۴۰ بوده است.

کافه نادری در خیابان جمهوری، نزدیک چهارراه استانبول قرار دارد.

حال و هوای دلنشین این کافه با میز و صندلیهای قدیمی آن میتواند شما را برای چند دقیقه از زمان بدزدد و به گذشته ببرد.


دبیرستان فیروزبهرام
دبیرستان زرتشتی فیروزبهرام در دی سال ۱۳۱۱ در خیابان جمهوری، خیابان میرزاکوچکخان ساخته شد.

طراحی این دبیرستان از جعفرخان معمار باشی و با استفاده از اسلوبهای هخامنشی است. نمای آجری ساختمان هم کاملا متقارن است.
تاتر شهر
بزرگترین مجموعهی نمایشی تاتر ایران جایی نیست مگر تاتر شهر که در چهارراه ولیعصر تهران واقع شده است. مهندس طراح این مجموعه که در زمان پهلوی دوم ساخته شده، علی سردارافخمی بود.

بنای باشکوه تاتر شهر دایرهای شکل است و دور تا دور آنرا ستونهای قرینه بهسبک تختجمشید فراگرفته که حالت خیمهگونه دارند. گنبد نیممدرو بالای ساختمان، یادآور معماری دورهی ایلخانی است.


میدان انقلاب
برای خرید انواع کتابهای درسی و غیردرسی، میدان انقلاب تهران بهترین گزینه است.


خسته که شدید، سری بزنید به قنادی فرانسه و شیرینی تازه با قهوهی خوشطعم میل کنید.
سردر باغ ملی
پیش از ساخت برج آزادی، سردر باغ ملی نماد شهر تهران بود.

طراح آن جعفر خان کاشانی است. سردر باغ ملی از دورهی قاجار مانده که در سال ۱۳۰۴ نوسازی شد.

میدان حسنآباد
میدان حسنآباد از دورهی قاجار بر جا مانده است. میدان بزرگی که چهار طرف آن بنای مشابه و چشمگیری دارد. این ساختمانها کار قلیچ باقلیان و مهندس محاسب آن لئون تادوسیان است که معمار برجستهای بوده است.


بازار و مرکز خرید در مرکز و جنوب تهران
بازار بزرگ تهران
بازار بزرگ تهران یکی از معروفترین و شلوغترین بازارهای ایران است. بازار تهران در جنوب خیابان پانزده خرداد واقع شده است. قدمت بازار بزرگ به دوره شاه تهماسب صفوی برمیگردد. بازار بینالحرمین در دوره محمدشاه قاجار، و بازار امیر، سرای امیر و بازار کفاشها در دوران ناصرالدینشاه به این مجموعه افزوده شدند.

این بازار سنتی که همچنان اهمیت بازرگانی خود را حفظ کرده است، مسجد امام و مسجد جامع را در دل خود جای داده و درمجموع از دیدنیهای تاریخی و سنتی تهران است. اگر قصد خرید دارید همه چیز در بازار تهران با قیمت مناسب پیدا میشود. طلا، پوشاک، عطر، اسباببازی و لوازم تحریر گوشهای از کالاهایی است که در بازار بزرگ عرضه میشوند.

جمعه بازار
اگر در روزهای عادی گذرتان به پاساژ پروانه در چهارراه استانبول بیفتد، اتفاق ویژهای توجه شما را جلب نمیکند. اما جمعه که باشد، یکی از جالبترین بازارهای ایران در پارکنیگ پاساژ پروانه برپا میشود.



جمعه بازار مغناطیس قدرتمند نوستالژی است. از ظرفهای مسی تا مجلههای قدیمی، از وسایل آنتیک دکوری تا پارچه و ترمه و رومیزی، در اینجا «همه چیز» پیدا میشود.



ساختمان پلاسکو
پلاسکو واقع در چهارراه استانبول، زمانی برای خودش مرکز خرید شیک و لوکسی بهشمار میرفت. در سال ۱۳۴۱، تهران توانست برج ۱۵ طبقهی آسانسوردار بهخودش ببیند. ساختمان پلاسکو بورس خردهفروشی و تولیدی پوشاک مردانه با قیمت مناسب بود که در سال ۱۳۹۵ در اثر آتشسوزی فرو ریخت.

پاساژ فرودسی
با اندکی فاصله از ساختمان پلاسکو، پاساژ فرودسی را پیدا میکنید که اینجا هم بورس پوشاک مردانه است.
بازار رضا
از ایستگاه مترو ۱۵ خرداد که بهسمت بازار بزرگ حرکت کنیم، پاساژ رضا را در سمت راست میبینیم. این پاساژ چند طبقه برای خرید پوشاک انتخاب خوبی است و قیمت مناسبی ارائه میکند.
پاساژ علاالدین
یکی از مرکزهای فروش موبایل معروف تهران، پاساژ علاالدین است که در خیابان جمهوری، نبش خیابان حافظ قرار دارد. این پاساژ سالها پاتوق خریداران موبایل و لوازم جانبی آن بود. با وجود رقبای موبایلفروش، علاالدین هنوز مشتری خودش را دارد.

بازار موبایل
افرادی که مایلند در مرکز خرید مدرن موبایل و لوازم جانبی خرید کنند، بازار موبایل واقع در خیابان حافظ جنوبی، چهارراه عزیزخان بهترین گزینه است.


در این مرکز موبایل که پارکینگ و رستوران هم دارد، انواع گوشی موبایل و لوازم جانبی آن عرضه میشوند.
کاموافروشان
در ضلع جنوب غربی میدان حسنآباد، راستهی کاموافروشیها مقابل شما است.


خیابان مولوی
سرای پارچهفروشان در خیابان مولوی مکان بسیار معروفی است. پاساژ چندطبقهی مولوی دوستداران خرید انواع پارچه را راضی میکند. از پارچهی ملحفه و پرده تا پارچهی مجلسی در مولوی پیدا میکنید.
خیابان شوش
برای خرید انواع چینی و کریستال چه جایی بهتر از خیابان شوش؟ علاوه بر انواع ظرفهای چینی و کریستال مد روز، خردهریز آشپزخانه را همین جا میخرید.

بازار عبدلآباد
این بازار بیشتر به فروش پارچههای ارزانقیمت مشهور است، اما میتوان پوشاک با قیمت مناسب هم در آن پیدا کرد. نشانی بازار عبدلآباد بزرگراه نواب، بزرگراه جوانه، عبدلآباد، خیابان احسانی است.
بازار طلای کریمخان
اگر خریدار طلا هستید میتوانید به خیابان کریمخان بین خیابانهای حافظ تا نجاتالهی یا ویلا سر بزنید.

صنایع دستی
خیابان استاد نجاتالهی یا ویلا بهشت علاقمندان صنایعدستی است. از تقاطع خیابان کریمخان با نجاتالهی راستهی فروشگاههای متنوع صنایعدستی شروع میشود. برای دیدن مدلهای متنوع گلیم و گبه هم به خیابان ولیعصر، تقاطع خیابان طالقانی سر بزنید.

پارکهای مرکز و جنوب تهران

عکس: پانورامیو
پارک لاله
بوستان لاله واقع در محلهی امیرآباد یکی از بزرگترین بوستانهای تهران است. پارک لاله که بسیار تماشایی و پردرخت است، در سال ۱۳۴۵ افتتاح شد. بخش جنوبی به سبک پارکهای ژاپنی طراحی شده. در بخش شمالی زمین بسکتبال، والیبال و میز شطرنج دارد.

تاتر عروسکی و مسجد از امکانات دیگر پارک لاله است. میان تندیسهای بوستان لاله به تندیس خیام اشاره میکنیم که از آثار ابوالحسن صدیقی است.

پارک شهر
نخستین بوستان عمومی شهر تهران در سال ۱۳۳۹ بهنام پارک شهر افتتاح شد.

پارک شهر که حدود ۲۵ هکتار وسعت دارد و موزهی صلح، آکواریوم، باغ پرندگان، زمین بازی و کتابخانه را در خود جای داده، بین خیابانهای فیاضبخش و بهشت واقع شده است. مقابل ضلع جنوبی پارک شهر تالار سنگلج قرار دارد.

کاخ و موزههای مرکز و جنوب تهران

عکس: Iran in photos
کاخ گلستان
یکی از کاخهای کهن و بسیار تماشایی در تهران، مجموعه کاخ گلستان است که قدمت آن به بیش از ۴۰۰ سال میرسد. توضیح کامل این کاخ بینظیر را در مقالههای دیگر کجارو از دست ندهید.

خانه و موزه مقدم
در خیابان امام خمینی، نزدیک تقاطع شیخهادی، به خانه و موزهی مقدم سر بزنید که تجربهی بسیار دلانگیزی خواهد بود.

این عمارت مجلل محل سکونت محمدتقی خان احتساب الملک، وزیر مختار قاجار در سوییس بود. بعدها این خانه دراختیار محسن مقدم، استاد باستانشناسی دانشگاه تهران قرار گرفت که نشان لژیون دو نور فرانسه را دریافت کرده است. علاوه بر لوازم شخصی استاد مقدم، اشیای تاریخی در این موزه نمایش داده میشود.


موزه آبگینه و سفالینههای ایران
بنای موزهی آبگینه از دورهی قاجار بر جا مانده است. این بنا که در خیابان جمهوری، خیابان سی تیر قرار دارد، خانه و محل کار قوامالسلطنه بوده است.

در این عمارت، حس بودن در خانهی ایرانی را تجربه میکنید. ساختمان هشتضلعی است و در باغی به مساحت ۷ هزار متر مربع قرار دارد. طرح در و پنجرههای نفیس خانهی قوام که بسیار خوب نگهداری شدهاند، یادآور معماری عصر سلجوقی هستند.

موزه دو طبقه و پنج تالار دارد. تزیینات بنا شامل منبتکاری چهارچوب درها و پلههاست و نمای آن آجرکاری شده است. شیشه و سفالینههای تاریخی این موزه بسیار تماشایی هستند.

موزه ایران باستان
جالب است بدانید نخستین موزهی ایران که در سال ۱۳۱۶ در زمان پهلوی اول افتتاح شد، موزه ایران باستان است.

معمار آن آندره گدار فرانسوی بود. موزه ایران باستان در خیابان جمهوری، خیابان سی تیر قرار دارد. سردر بنا به سبک ایوان کسرا طراحی شده و گدار در طراحی بنا از کاخ کسرا الگو گرفته است. بازدید از مجموعهی تاریخی بسیار ارزشمند این موزه را از دست ندهید.

موزه صلح
موزهی صلح تهران که یکی از اعضای شبکهی جهانی موزههای صلح است، میکوشد پیامدهای ناگوار جنگ و خشونت را نشان دهد.

کارگاههای آموزشی و کنفرانسها در راستای ترویج صلح برگزار میشود. این موزه در پارک شهر، واقع در خیابان فیاضبخش قرار دارد.
موزه جواهرات ملی
موزه جواهرات ملی در ساختمان بانک مرکزی ایران، در خیابان فردوسی تهران واقع شده است. مجموعهی بینظیری از جواهرات سلطنتی ایران در این موزه بهنمایش درآمده که شامل دورههای صفوی، افشار، قاجار و پهلوی است. الماس دریای نور، تاج کیانی، تختطاووس و تخت نادری از جمله جواهرات موزه جواهرات ملی هستند.
موزه پست
موزه پست در خیابان امام خمینی، نزدیک میدان حسنآباد قرار دارد. درواقع موزه پست کنار سردر باغ ملی واقع شده است. در این موزه تاریخچهی پست و تلگراف از تلگرام تا تمبر به نمایش درآمده است.
موزه فرش
طراح بنای موزه فرش، عبدالعزیز فرمانفرمائیان است که نمای بیرونی را شبیه دار قالی طراحی کرده است. گلیم و قالی دستباف ایرانی را در این موزه ببینید.


موزه هنرهای معاصر
ساختمان این موزه در سال ۱۳۵۶ افتتاح شد. معماری تماشایی آن تلفیقی از سنتی و مدرن است و گنجینهی ارزشمندی از آثار هنرمندان ایران و جهان در آن نگهداری میشود. موزه هنرهای معاصر میزبان نمایشگاهها است و محل آن، خیابان کارگر شمالی.


رستورانهای مرکز و جنوب تهران
یک گزینهی گران و همراه با موسیقی زنده، رستوران شبستان واقع در خیابان ویلا یا استاد نجاتالهی است. در همین حوالی، در خیابان ایرانشهر، خیابان کلانتری، دیزی سرا قرار دارد که محیط سنتی و غذای باکیفیتی سرو میکند.

در میدان راهآهن، ابتدای خیابان ولی عصر، سفرهخانهی آذری قرار گرفته که کجارو پیشنهاد میکند آخر هفتهها با تعیین وقت قبلی به آنجا بروید. کشک بادمجان یا طعم خوب دیزی را همراه با ماست موسیر و ترشه لیته باید تجربه کرد.
در پارک هنرمندان واقع در خیابان ایرانشهر، خانهی هنرمندان ایران با گالریهای هنریاش قرار گرفته که دو رستوران دارد. رستوران گیاهی خانه هنرمندان علاوه بر غذا، نوشیدنیهای سنتی هم سرو میکند. کافه خانه حال و هوای جوانانه، اینترنت پرسرعت و غذاهای خوشمزه دارد.

در خیابان وحدتاسلامی رستوران معروف رفتاری را پیدا میکنید. در بازار بزرگ تهران، غذا خوردن در رستورانهای مسلم یا شرف الاسلامی را تجربه کنید. در خیابان وحدتاسلامی ویتامینهی علیبابا، معجون شگفتانگیزی به دست شما میدهد که طعمش را فراموش نمیکنید. در آن راسته تعداد معجونفروشیها بسیار است.

و اما اگر دل و جگر دوست دارید، راستهی جگرفروشیهای میدان بهمن را در برنامهی خود جا بدهید. میانگین هزینه غذا در رستورانهای لوکس ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان و در فستفودها ۲۰ تا ۳۰ هزار تومان است.

